Logo

Klinik Adresi

Nispetiye Caddesi Bıyıklı Mehmet Paşa Sokak No: 30, 34337, Etiler / İSTANBUL

Telefon

+90 212 257 80 00

Mail

info@metinkerem.com

Klinik Adresi

Nispetiye Caddesi Bıyıklı Mehmet Paşa Sokak No: 30, 34337, Etiler / İSTANBUL

Telefon

+90 212 257 80 00

Mail

info@metinkerem.com

Normalin çok üzerindeki göğüs boyutları, kişiyi olduğundan daha kilolu göstermekte ve genel vücut estetiğini olumsuz yönde etkilemektedir.

Öte yandan aşırı büyük göğüsler boyun, sırt, omuz ağrıları, omurga düzleşmesi, meme altında aşırı terleme ve buna bağlı mantar enfeksiyonları gibi birtakım ciddi sorunlara da yol açabilmektedir. İri göğüslerin ağırlığı da fazla olacağından daha genç yaşta sarkma eğiliminde olurlar.

Büyük bir göğsü küçültmek, küçük bir göğsü büyütmekten biraz daha karmaşık ve uzun süren bir işlemdir. Burada amaç aşırı büyük ve sarkmış olan bir memeyi makul boyutlara ve arzulanan dikliğe getirmek ve bunu mümkün olan en az izle başarmaktır. Bugün göğüs küçültme için çok sayıda teknik mevcuttur. Bu tekniklerin arasında günümüzde en popüler olanı “vertikal mammaplasti” dediğimiz tekniktir. Bu teknikle yaklaşık 2-3 saatlik bir sürede operasyon tamamlanmaktadır. İşlem sonrası ilk gece genelde hastanede geçirilir. Ertesi sabah taburcu edilen hasta 1 hafta içinde günlük aktivitelerine döner. Operasyon sonrasında göğüs ucundan göğüs altı oluğuna doğru uzanan 5-6 cm uzunluğunda bir yara izi kalır, ancak bu iz operasyondan sonra aylar içinde belirsizleşir ve hastayı rahatsız etmeyecek duruma gelir. Meme küçültme işlemi sonrası istenen görünüme kavuşması yaklaşık 1 yılı bulur.

Göğüs Küçültme Ameliyatı Nedir?

Göğüs küçültme ameliyatı, meme redüksiyon cerrahisi olarak da adlandırılır. Fazla meme dokusu, yapılan müdahale ile küçültme işlemi amaçlanır. Bu sayede, fazla deri ve yağ dokusu çıkarılır, bu küçültme esnasında dikleştirme de uygulanır.

Göğüs Küçültme Operasyonu Kimlere Uygulanır?

Genellikle, sırt ve omuz ağrısı çeken ve meme dokusu büyük ve fazla sarkık olan hastalar bu operasyon için uygundur. Bu sayede hem mental hem de fiziksel açıdan bir iyileşme sağlanır. Yani, estetik bir görünüm elde edilmesiyle beraber, hasta hem fiziki aktivite kısıtlılığından uzaklaşır, hem de daha özgüvenli olur. Bu operasyon için stabil kiloda olmak çok önemlidir. Hastanın bu operasyona hazır olduğunu anlamak için detaylı bir konsültasyon sonrası gerekli tetkikler yapılır.

Ameliyat Öncesi Hazırlık

Meme küçültme operasyonu genel anestezi altında uygulanır. Bu sebeple, hastanın ameliyat için uygun bir aday olup olmadığı çeşitli testler ve tetkiklerle incelenir. Özellikle, sigara ve alkol tüketimi operasyon sonucunu negatif yönde etkilemektedir. Cerrahla yapılan detaylı görüşme esnasında medikal geçmişiniz incelenir, bu operasyonu olmaya engel başka bir durum varsa, örneğin kronik rahatsızlık gibi, gözden geçirilir. Cerrah hastaya potansiyel sonuçlardan bahsederken, hasta da kendi beklentilerini dürüst bir şekilde doktoruyla konuşmalıdır. Eğer, beklentileri gerçekçi değilse, zaten cerrah kendisine olabilitesi olan, elde edilebilecek sonuçları açıklayacaktır. Yanlış anlaşılma olmaması adına, hasta isteklerini tüm açıklığıyla doktoruyla paylaşmalıdır. Cerrah, muayene sırasında hastanın anatomik yapısını inceleyecek ve kendisini bilgilendirecektir. Konsültasyon sonrasında, ameliyattan önce uygulanacak test ve kan tahlilleri belirlenir. Ameliyattan önce dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır:

-Ameliyattan 1 hafta önce sigara kullanımını bitirmek önemlidir. Çünkü, sigara operasyon bölgesindeki kan sirkülasyonunu ve yara izininin iyileşmesini negatif yönde etkiler.

-Ameliyattan 1 hafta önce alkol ve yeşil çay tüketimi durdurulmalıdır.

-Ameliyattan 10 gün önce ise, aspirin, antikoagülan, vitamin E ve diğer asetilsalisik asit içerek ilaç tüketimi durdurulmalıdır.

Ameliyat Süreci

Meme küçültme operasyonu yaklaşık 2 saat sürmektedir. Operasyon sonrası 1 gece hastanede kalınması gerekmektedir. Bu operasyonda, ters T tekniği tercih edilir. Anestezi uygulandıktan sonra, memenin altından ters T şeklinde bir kesi uygulanır. Bu yöntemle, fazla meme dokusu çıkarılır ve meme başı daha yukarı bir pozisyonda konumlandırılır. Bu sayede, daha küçük ve dik meme görüntüsü elde edilir. Fazla meme dokusu, ters T şeklinde çıkarıldığı için, bu şekil görüntüsünde bir iz oluşur. Fakat bu iz, 1 yıl içerisinde neredeyse belirsiz hale gelmektedir.

Ameliyat Sonrası İyileşme

Meme küçültme sonrası hastalar genellikle pek ağrı hissetmezler. İlk etapta, kol hareketleri kısıtlıdır. Hastanın, kollarını çok fazla yukarı kaldırmaması istenir. Hasta taburcu olurken, meme etrafından çeşitli Operasyon sonrası hasta taburcu olduktan sonra, akut dönemde pansuman değişimi için üçüncü gün ve yedinci kontrolleri gerçekleşir. Ameliyat sonrasında korse sütyen, pansuman ve drenlerle uyanır ve bu drenler ya taburcu olurken ya da 2-3 gün sonra çıkarılır.

Hasta, minimum 4 hafta boyunca gece-gündüz korseyi kullanmalıdır. Ve uyurken, hafif dik ve sırt üstü pozisyonda olmalıdır. Post-op 2. aya kadar yüzüstü ya da yanlara dönerek uyumamalıdır.

3 ve 7. gün kontrolünü 1. ay takip eder. Operasyondan 10 gün sonra, artık hasta günlük rutinine geri dönebilir ve çalışmaya başlayabilir. Egzersiz yapmaya başlaması için 1. ayın bitmesi önerilir. Tabii ki, kol hareketi kısıtlılığı devam etmektedir fakat, 10. günden sonra azalarak ilerlemektedir. Ameliyat sonrası 2. aydan itibaren büyük oranda kısıtlılık azalmaktadır. 1. ay sonrasında hafif kardiyo hareketleriyle başlanıp hızlanılabilir. Fakat, ağırlık kaldırmak operasyon sonrası 3. aya kadar yasaktır.

Operasyondan hemen sonra, memelerde şişlik&morluk ve özellikle meme başı etrafında hissizlik görülebilir. Bu durum zaman içerisinde azalacaktır. Meme küçültme operasyonu sonra 1. aydan itibaren meme şekli oturmaya başlar ve 3 ila 6 ay arasında da şekillenme sonlanmaya başlar. Tam olarak göğüs küçültme sonrası 1. yılda iyileşme tamamlanmış olur. Operasyondan hemen sonra şişmeye başlayan göğüsler, 1. aydan itibaren gerçek şeklini almaya başlar.

Meme küçültme sonrasında izler kızarık görünür ve oldukça belirgindir. Zaman içerisinde azalır ve belirsizleşir. Fakat, yara izi iyileşme süreci tabii ki, kişinin yaşam tarzı ve cilt tipiyle doğru orantılır. Çok sigara içen hastalarda iyileşme elbette gecikecektir. Çeşitli silikon kremlerle bu durum oldukça düzeltilebilir.

Uzun dönem iyileşmede ise, memenin yeni formunun bozulmaması için sağlıklı bir yaşam sürmek, sürekli kilo vermemek önemlidir. Elbette gebeliğe bağlı tekrar sarkma gerçekleşebilir.