Logo

Klinik Adresi

Nispetiye Caddesi Bıyıklı Mehmet Paşa Sokak No: 30, 34337, Etiler / İSTANBUL

Telefon

+90 212 257 80 00

Mail

info@metinkerem.com

Klinik Adresi

Nispetiye Caddesi Bıyıklı Mehmet Paşa Sokak No: 30, 34337, Etiler / İSTANBUL

Telefon

+90 212 257 80 00

Mail

info@metinkerem.com

Leke/Skar Tedavisi Nedir?

Leke/yara izinin oluşması bir travma, yaralanma veya ameliyatın ardından gelen iyileşme sürecinin sonucudur. Vücut, dermiste meydana gelen hasarı onarmak için kolajen liflerini üretecek ve bu da yara izinin oluşmasına yol açacaktır. Bu oluşum her hastanın cilt tipine, iyileşme sürecine ve yaşadığı yaralanmanın türüne göre değişim göstermektedir. Yara izleri ve lekeler düz, koyu renkli veya girintili görünebilir. Bazıları için bu bir problem teşkil etmezken, diğerleri için özgüven sorunları yaratabilir. Bu nedenle, yara izinin/lekenin görünümünü iyileştirecek bir tedavi arayışına girebilirler.

 

Yara İzi Çeşitleri

Yaralanmanın doğasına ve/veya iyileşme sürecine bağlı olarak oluşan çok çeşitli leke izleri vardır. Bunlar; keloid, hipertrofik ve atrofik yara izlerinden oluşmaktadır.

Keloid yara izi, yara izinden daha da geniş bir alana yayılabildiği ve tedavi edildikten sonra tekrarlayabildiği için zor yara izi/leke türlerinden biridir. Eğer kişinin cilt tipi keloid tipi yara izine yatkınsa, düzeltilme uygulandığı takdirde, durum daha da kötüleşebilir. Keloid izleri genellikle koyu renk veya kızarıklık şeklinde görünür ve kabarık bir hissi vardır. Keloid izleri genellikle koyu tenli kişilerde görülür.

Hipertrofik skarlar, keloid skarlardan farklı olarak orijinal skar dokusunun sınırlarını aşmaz. Ancak keloid izlerine yakın bir görünüme sahip olduklarından aynı zamanda kabarık ve kızarık görünürler.

Atrofik skarlar hipertrofik ve keloid skarlardan farklıdır. Genellikle yüz çevresinde görülürler. Çukur gibi görünme eğilimindedirler ve genellikle akne ile ilişkilendirilirler.

Doğru Tedaviye Nasıl Karar Verilir?

Belirli bir duruma hangi tedavinin uygulanacağına karar verebilmek için deneyimli bir uzman tarafından durumun değerlendirilmesi önemlidir. Detaylı bir muayene şarttır.

Genellikle fraksiyonel lazer veya steroid enjeksiyonları keloid ve hipertrofik yara izlerine yardımcı olur. Mikrodermabrazyon ve lazerle yüzey yenileme sıklıkla atrofik yara izlerinin en aza indirilmesine yardımcı olur.

 

Tedavi Türleri

Lazer tedavisi: İki çeşit lazer vardır. Biri fraksiyonel lazer diğeri ise CO2 lazerdir. Fraksiyonel lazer, yara dokusunun parçalanmasına yardımcı olur ve cildin yenilenmesini teşvik eder ve genellikle hassas cilt tiplerinde daha iyi sonuç verir. Öte yandan CO2 kolajen üretimini arttırır. CO2 lazer, kalın derili hastalar için daha uygundur. Hastalar tedavi sırasında hafif ağrı hissedebilirler. Bu tedavi, birden fazla seans gerektirebilir.

Cerrahi yara izi tedavisi: Yara izinin cerrahi olarak çıkarılması, mevcut yara izinin kesilip yerine daha az görünen bir yara izi ile değişimi anlamına gelir. Bu lokal veya genel anestezi altında yapılabilir. Bu tedavi, cerrahın yara izine daha estetik bir görünüm kazandırabileceği senaryolarda yani, daha büyük yara izlerinde tercih edilir.

Kimyasal peeling: Hafif, orta ve derin olmak üzere farklı peeling çeşitleri vardır. En iyi çözüme karar verebilmek için bu konu hasta ve uzman arasında tartışılmalıdır. Sivilce izlerini düzeltmek için genellikle kimyasal peelingler kullanılır. Hafif peeling sırasında salisilik asit içeren bir solüsyon kullanılır. Orta soyma için trikloroasetik asit ve derin soyma için ise fenol tercih edilir.

Mikrodermabrazyon: Bu tedavi cildin dış tabakasının hafifçe çıkarılmasına yardımcı olur. Minik kristalleri yüze püskürten bir cihaz sayesinde alt tabakada bulunan pürüzsüz bir cilt ortaya çıkar. Bu tedavi, cildin kolajen oluşumuna yardımcı olur ve daha genç bir görünüm elde edilmesini sağlar. Mikrodermabrazyon, duruma göre birden fazla seans gerektirebilir.